De zorg in Nederland staat onder druk. Er komt steeds meer vraag naar zorg en er zijn steeds minder zorgmedewerkers. Dat vraagt om het anders organiseren van zorg. Daarom zetten veel zorgorganisaties virtuele thuiszorg in, om mensen zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen.
“Virtuele thuiszorg klinkt ingewikkelder dan het is.” legt wijkverpleegkundige Sarah Weeda van CuraMare uit. “Denk bijvoorbeeld aan een zorghorloge dat bepaalde onderdelen van de gezondheid meet en bewaakt. Of een apparaat wat op bepaalde tijden medicijnen verstrekt. Inwoners van ons mooie eiland willen graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Digitale zorghulpmiddelen zijn in dat geval een mooie aanvulling op de persoonlijke zorg.”
Virtuele thuiszorg richt zich op drie zaken. Sarah: “We bekijken samen met de inwoner en naasten welke hulpmiddelen geschikt zijn. Iemand die elke dag de bloeddruk moet meten, kan dat nu makkelijk zelf doen met een bloeddrukmeter die de metingen rechtstreeks in het dossier van de cliënt vastlegt. Dit scheelt ook onze medewerkers enorm veel tijd. Moet je je voorstellen dat daar normaal gesproken een van onze medewerkers dagelijks voor langs komt. Zo snijdt het mes aan twee kanten. De inwoner kan veilig en zelfstandig thuis blijven wonen en omdat wij minder tijd kwijt zijn aan administratie en reizen, kunnen we andere cliënten helpen.”
Al meer dan 2 jaar maakt de heer Huber uit Herkingen gebruik van de digitale weegschaal. Hij weegt elke dag zelfstandig zijn gewicht en deze gegevens komen automatisch in het dossier. De zorgmedewerker hoeft nu niet dagelijks langs te komen om samen te wegen, na uitleg kan de heer Huber dit gewoon zelf. De heer Huber: “Ik ben nu veel minder afhankelijk van anderen om dagelijks mijn gegevens in beeld te krijgen en zelfstandig mijn medicatie hier op aan te passen.” Zo simpel kan het dus zijn!
Bron: CuraMare