Samenwerking in zorgzame wijken bevordert zo lang mogelijk thuis wonen

Hoe ontwikkel je woonwijken die het gemeenschapsgevoel versterken op een zodanige manier dat er zorgzame wijken ontstaan? Dit was één van de vragen die ongeveer anderhalf jaar geleden werd gesteld bij de introductie van De Goede Nieuwe Tijd.

Door Adri van der Laan

Woningcorporatie Oost West Wonen en zorgorganisatie CuraMare hebben deze vraag opgepakt en het initiatief genomen om de pilot ‘zorgzame wijken en buurt’ te starten in Oude-Tonge.

Hilde Herrewijnen, Beleidsadviseur Wonen bij Oost West Wonen en Lisa van Gelder-van der Staaij, Manager Projecten & innovatie bij CuraMare vertellen iets over de ontwikkelingen van het initiatief.

Het platform De Goede Nieuwe Tijd is opgericht door verschillende organisaties met als doel de inwoners van de regio voor te bereiden op een maatschappij die sterk veroudert en daarom welzijn, wonen en zorg toekomstbestendig te maken. Zo zal zorg en wonen anders dienen te worden ingericht. Lisa van Gelder van CuraMare vertelt dat naar aanleiding van de ontwikkelingen men samenwerking heeft gezocht met Oost West Wonen. Het was lange tijd zo dat dat de zorgorganisatie en de woningcorporatie bij het ontwikkelen en inrichten van woonwijken op aparte terreinen actief waren. Maar om ‘zorgzame wijken’ te ontwikkelen zijn beide organisaties samen om de tafel gaan zitten. “Het is heel belangrijk dat we dezelfde taal spreken want ‘de woningmarkt’ en ‘zorg’ zijn van oorsprong wel verschillend”. Er is nagedacht hoe er wijken kunnen worden gebouwd of omgevormd waarbij wonen, welzijn en zorg in een doelmatig ingerichte omgeving samen kunnen gaan. In deze nog te realiseren wijken werken partners uit de huisvesting, zorg, welzijn en de gemeente nauw met elkaar dienen samen te werken.

De plannen hiervoor worden ontwikkeld met de inwoners, Stichting ZIJN, de gemeente Goeree-Overflakkee, Careyn en andere (zorg)organisaties. Kortgeleden is op basis van een behoefte onderzoek in de wijk een ontwerpsessie onder leiding van ANNA-architectuur (tevens inwoner van Oude-Tonge) gehouden in Oude-Tonge. De uitkomsten van deze sessie zullen verder worden gebruikt om de plannen te gaan verwezenlijken.

Ontmoeting

Uit het gesprek met beide vertegenwoordigers blijkt dat één van de doelen van het initiatief is dat wijken zodanig worden ingericht dat een deel van de zorg die nu in verpleeghuizen wordt geboden straks thuis dient te geschieden. Hiervoor moeten natuurlijk nieuwe woningen hiervoor worden ingericht en wellicht bestaande woningen worden aangepast. Hilde Herrewijnen benadrukt dat men er alleen met aanpassingen of aangepaste woningen er nog niet is. Ontmoeting is een even belangrijk aspect. Ook een passende omgeving waar bijvoorbeeld wijkverpleging is nodig en daarom “vragen toekomstbestendige woningen om een ontmoetingscentrum in de buurt”. Daarbij is nauwe samenwerking met Stichting ZIJN vereist, “want de welzijnscoaches van die organisatie weten precies wat er in de wijken speelt. Het is daarom heel belangrijk dat er door de verschillende organisaties nauw wordt samengewerkt en dat doen we nu in Oude-Tonge”.

Toekomstbestendig bouwen brengt voor Oost West Wonen natuurlijk wel extra kosten met zich mee. Zowel Lisa van Gelder en Hilde Herrewijnen geven aan dat voor dergelijke projecten verschillende subsidiemogelijkheden zijn. Als deze aanpak gaat werken is het de bedoeling dat het initiatief van zorgzame wijken over de verschillende kernen van het eiland zal worden uitgerold.

Dit artikel stond in de Vitaal bewaarkrant van 8 oktober, uitgegeven door het Eilanden Nieuws in samenwerking met Stichting ZIJN.

De kracht van samenwerking:

Bijdragen aan ons initiatief?