Samen koken, samen eten: een succesvol recept voor verbinding

In het hart van Dirksland is een bijzonder initiatief ontstaan dat mensen niet alleen bij elkaar brengt voor een warme maaltijd, maar ook voor gezelligheid, verbondenheid en gemeenschapszin. Dit initiatief, “Samen koken, samen eten”, is mede bedacht en vormgegeven door Mimi van Loon en draait sinds november 2022 op volle toeren.

"We doen het met elkaar, voor elkaar én met veel plezier," zegt Mimi. "Het is geweldig om te zien hoe mensen hier iedere week opnieuw van genieten." Iedere dinsdagavond van oktober tot en met mei komen inwoners van Dirksland samen om te koken en met elkaar te genieten van een heerlijke, door koks bereide maaltijd. Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij dit hartverwarmende project?

De kracht van gemeenschap en samenwerking

“Samen koken, samen eten” is niet zomaar een eetclub. Het is een initiatief van VOOR MEKAORE, een samenwerkingsverband tussen de Hervormde Gemeente Dirksland, Stichting Verenigd In Kracht (SVIK) en de Oranjevereniging Dirksland. Lokale ondernemers leveren ook hun bijdrage, waardoor het project echt een gemeenschapsgevoel krijgt. Dit project brengt mensen van alle leeftijden en achtergronden bij elkaar, wat zorgt voor een unieke mix aan gezichten aan tafel.

Het doel is simpel: mensen bij elkaar brengen, een gezellige avond bieden en tegelijkertijd een voedzame en lekkere maaltijd serveren. Maar achter deze eenvoud schuilt een hoop werk en toewijding.

De onmisbare vrijwilligers

Elke week zijn er veel vrijwilligers druk in de weer om alles in goede banen te leiden. De coördinatie begint al ruim voor de dinsdagavond, met het bedenken van het menu, het inkopen van ingrediënten en het voorbereiden van de gerechten door de koks thuis. Er wordt wekelijks voor 40 tot 50 mensen gekookt.

Op dinsdagmiddag worden de tafels gedekt. De 5 koks die wekelijks worden ingedeeld, maken thuis vier verschillende hoofdgerechten en een dessert klaar. De gasten arriveren om kwart voor vijf, drinken een kop koffie of thee en praten gezellig bij. Gasten die slecht ter been zijn worden thuis opgehaald. De koks brengen de gerechten om half zes naar de SVIK, waarna de maaltijd kan beginnen. De gasten genieten van de verschillende gerechten en laten zich iedere week verrassen. Na de maaltijd wordt er nog nagepraat onder het genot van een kop koffie of thee. Na afloop wordt alles weer opgeruimd.

“Samen koken, samen eten” wordt mogelijk gemaakt door de vele uren die de vrijwilligers en koks in het project steken. Zonder de inzet van de 7 vaste vrijwilligers en 15 roulerende koks (eveneens vrijwilligers) zou “Samen koken, samen eten” niet kunnen bestaan.

Meer dan alleen eten

Het initiatief draait om veel meer dan alleen samen eten. Het biedt een kans om nieuwe mensen te ontmoeten, om deel te worden van een gemeenschap, en om simpelweg even uit de dagelijkse sleur te stappen. De sfeer is warm en uitnodigend en er is altijd ruimte voor een praatje. Voor velen is deze wekelijkse bijeenkomst een lichtpuntje in de week. Samen genieten van een heerlijke maaltijd, de aandacht voor elkaar, de gezellige gesprekken en het omkijken naar zieken, geven de gasten en alle vrijwilligers een blij gevoel.

Mimi van Loon benadrukt dat het plezier en de verbondenheid die ontstaat tijdens deze avonden van onschatbare waarde is. “Het is geweldig om te zien hoe mensen hier iedere week opnieuw van genieten,” voegt ze toe.

Start je eigen initiatief!

Wil je zelf iets soortgelijks opzetten in jouw eigen dorp of stad? Mimi deelt graag haar ervaringen en helpt je op weg. Het succes van “Samen koken, samen eten” in Dirksland is een inspiratiebron voor andere gemeenschappen. Neem gerust contact op met Mimi via mimivanloon@me.com, of bel naar 06 39239444 en wie weet start jij binnenkort je eigen initiatief!

De kracht van samenwerking:

Bijdragen aan ons initiatief?