Dorp van Morgen

In het Dorp van Morgen werken inwoners samen met verenigingen, kerken, de gemeente en organisaties vanuit welzijn, wonen en zorg. Vanaf 2023 wordt er in Achthuizen op deze manier succesvol samengewerkt. De volgende stap is om het Dorp van Morgen uit te breiden naar een andere kern op het eiland.

Over het Dorp van Morgen

In het Dorp van Morgen werken inwoners samen met veel verschillende partijen. Ze zorgen voor én met elkaar, waarbij aandacht is voor zowel de geestelijke als fysieke kant. Denk bijvoorbeeld aan een actief verenigingsleven. Burenhulp is vanzelfsprekend en als inzet van mantelzorg en (digitale) hulpmiddelen niet meer voldoende is, wordt professionele hulp ingeschakeld. Zo blijft het dorp een fijne plek om te wonen en te leven. In een gemeenschap waar je ertoe doet en waar je naar elkaar omkijkt.

Zelf doen en samen doen

Het Dorp van Morgen zet in op 3 pijlers:

1. Preventie; het stimuleren en bevorderen van het zelf doen. Ook wel zelfredzaamheid genoemd. Bijvoorbeeld door het mede mogelijk maken van bewegingslessen.

2. Participatie; het versterken van het samen doen en daarmee het omzien naar/helpen van elkaar. Ook wel samenredzaamheid genoemd. Zoals het helpen organiseren van een ontmoetingsplek.

3. Innovatie; het inzetten van zorg- en welzijnstechnologie en domotica. Een voorbeeld is het introduceren en testen van Slim Langer Thuis hulpmiddelen, zoals een eenvoudige tablet die helpt om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Achthuizen

Na een intensieve voorbereidingsperiode, is het Dorp van Morgen in 2023 in Achthuizen van start gegaan. In dit dorp komen de 3 pijlers tot uiting en dat vertaalt zich door in meer regie vanuit de dorpskern in zelf- en samenredzaamheid.

Initiatieven die mede door het Dorp van Morgen zijn ontstaan:
• D’8huiskamer: een ruimte voor ontmoeting en allerlei activiteiten voor jong en oud.
• Lancering Langer Actief Thuis: een programma dat inwoners helpt om zo lang en zelfstandig mogelijk in de vertrouwde leefomgeving te blijven wonen. Een team professionals – wijkverpleegkundige, ergotherapeut, fysiotherapeut en het thuiszorgteam – kijkt wat daarvoor nodig is.
• Slim Langer Thuis expositie: een eilandelijke expositie die inwoners informeert over welke hulpmiddelen er voor in huis zijn en hoe je hier handig gebruik van kunt maken.
• Bewegen voor ouderen: wekelijkse bewegingslessen.
• Kijk Leer En Probeer-bijeenkomsten (KLEP): in deze bijeenkomsten praten inwoners en/of (zorg)professionals bij om van elkaar te leren over verschillende onderwerpen, om hiermee de beweging op gang te houden.

Op de in 2023 behaalde resultaten wordt in 2024 voortgebouwd, met als inspiratie succesvolle voorbeelden uit de regio of elders in het land. Projectleider Maureen van Leeuwen zegt daarover: “We stimuleren een beweging en zijn met veel mensen aan het pionieren om dit mogelijk te maken. Achthuizen is als het ware een soort proeftuin voor de rest van Goeree-Overflakkee. Dit betekent dat wij in 2024 aanwezig blijven in Achthuizen, met als doel de behaalde resultaten te borgen en, waar mogelijk, uit te bouwen voor meer opbrengsten. Ook hopen we in 2024 het Dorp van Morgen uit te breiden naar een andere kern op het eiland."

Activiteiten D’8huiskamer

Bewegen voor ouderen (stichting ZIJN)

Maandag 25 november | 15.00 uur

Bewegen voor ouderen (stichting ZIJN)

Maandag 2 december | 15.00 uur

Bewegen voor ouderen (stichting ZIJN)

Maandag 9 dececmber | 15.00 uur

Bewegen voor ouderen (stichting ZIJN)

Maandag 16 december | 15.00 uur

De kracht van samenwerking:

Bijdragen aan ons initiatief?