Violetta (26) is wijkverpleegkundige in Oud-Beijerland bij Alerimus. Ze merkt als geen ander de verhoogde druk op de zorg. Het moet anders, ziet ook zij. “Het is belangrijk om kritisch te kijken welke zorg écht nodig is, en welke niet.”
Als wijkverpleegkundige staat Violetta dicht bij het vuur. Ze ziet hoe belangrijk het is dat ouderen gestimuleerd worden om zelfstandig te blijven. Kleine handelingen maken hierin al een groot verschil. “Zelf je jas aantrekken of de sleutels pakken helpt bijvoorbeeld al", zegt Violetta. “Als iemand anders dat voor je doet, denken mensen daar niet meer over na. Dan vergeten ze het.”
Het stimuleren van zelfstandigheid is niet alleen belangrijk voor de mentale gezondheid. Ook voor de fysieke gezondheid is dit goed, vertelt Violetta. “Als ouderen niet meer bewegen gaan de spieren snel achteruit. Daar heeft niemand wat aan.”
Kleine bewegingen maken al een groot verschil. “Het helpt al als mensen zelfstandig een kop koffie zetten of medicijnen pakken.”
Violetta vertelt enthousiast over een cliënt die onlangs is verhuisd. “In haar oude appartement kon ze niet zelfstandig naar buiten, en er was weinig te doen.” Inmiddels is de cliënt helemaal opgebloeid doordat ze haar zelfstandigheid weer terug heeft. “Na haar verhuizing kon ze weer meedoen aan activiteiten. Hierdoor blijft ze in beweging.” Volgens Violetta helpt dit enorm. “Zowel mentaal als fysiek zien we vooruitgang bij deze mevrouw.”
Volgens Violetta hebben sommige cliënten zelfs geen thuishulp meer nodig door hulpmiddelen. “Door een nieuw hulpmiddel om steunkousen aan te trekken, heeft een cliënt zelfs geen thuiszorg meer nodig!” Voor Violetta zijn dit soort verhalen echte win-winsituaties. “Deze mevrouw hoeft niet meer te wachten op de thuiszorg en heeft haar vrijheid terug. Tegelijkertijd heeft de thuiszorg meer tijd voor mensen die geen hulpmiddelen meer kunnen gebruiken.”
Violetta adviseert 50-plussers die nu nog fit en vitaal zijn om alvast na te denken hoe zij het later willen doen. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen toekomst. Schrijf je bijvoorbeeld in voor een seniorenwoning en ga het gesprek aan met je kinderen, familie, buren of vrienden!
Deel jouw verhaal op de website van De Goede Nieuwe Tijd.
Meld je aan en deel jouw verhaal